Bericht van de maand 

November 2019

Lieve familie en vrienden,

Vanmorgen las ik iets over vreugde en het verschil tussen blijdschap en vreugde. Weet jij het verschil? Soms halen wij het wel door elkaar. God roept ons op om altijd vol van vreugde te zijn, maar soms denken wij dat het betekent om altijd maar blij te zijn. Wanneer ik zo denk, dan kan ik al snel juist boos worden. Hoe kan ik nou steeds blij zijn wanneer er zoveel verdriet om mij heen is? Maar dat is niet waar God het over heeft. Vreugde is een houding, niet afhankelijk van omstandigheden. Vreugde is een gave van de Heer, en wij kiezen ervoor om ons eraan vast te houden. Het heeft te maken met Hoop, met vertrouwen in de Heer.

Verhalen van Hoop

Jonathan en ik zijn de afgelopen maanden heel intensief bezig met de ‘Documentary Film School’ hier in Harpenden. Het voelt als een droom die eindelijk werkelijkheid wordt! Wij hebben 7 studenten mogen ontvangen, uit Colombia, Finland, America, Zuid-Korea, Rwanda, Kameroen en Brazilië! De studenten zijn net twee weken lang in Cornwall geweest, een van de mooiste, maar armste gedeeltes van Engeland. Daar mochten zij voor hun ‘Field Assignment’, de interviews en beelden verzamelen voor twee verhalen: Een verhaal over Sex Trafficking, en een vrouw die voor de benadeelde vrouwen een redding huis wilt opzetten; En een verhaal over een man die een skate winkel heeft geopend om zo uit te reiken naar de risico jongeren uit de omgeving.

In de komende weken worden er verhalen geschoten over vrouwen die in huiselijk geweld situaties zitten en de vrouwen die hun leven inzetten om ze te helpen, verhalen over mensen die de genocide in Rwanda hebben overleefd en andere verhalen. Allemaal hebben deze verhalen een ding in gemeen, eerst was er geen hoop… maar dan komt een moment van verandering, de geboorte van Hoop! Dat ziet er in iedere verhaal weer heel anders uit. Wij zijn ervan overtuigd dat deze verhalen mensen kunnen raken en een start punt kunnen zijn van verandering in de levens van velen.

 

Jonathan en ik ervaren het als een voorecht om zo in deze jonge zendelingen te mogen investeren. Bijna allemaal hadden ze weinig tot geen ervaring in het maken van Documentaire films, en straks, als ze na 3 maanden studie klaar zijn, hebben ze grote sprongen gemaakt in hun leer process en in hun levens met God. Bijzonder toch?

Qatar, Kenia & Oeganda

In dit afgelopen jaar is er een verhaal die mij steeds niet losgelaten heeft. Een verhaal over Moderne Slavernij. Zoals sommigen van jullie nog weten zijn Jonathan en ik vorig jaar naar Oeganda geweest, waar wij een mini Doc hebben mogen filmen over Technology & Business en hoe de locale Afrikanen een oplossing kunnen zijn voor de problemen om hun heen. Nu krijgen wij de kans om het verhaal te vertellen van een man uit Kenia, die in de val van Moderne Slavernij in Qatar is gevallen, wat er met hem is gebeurd, hoe hij eruit is gekomen en hoe hij nu anderen helpt die in een vergelijkbare situatie terecht gekomen zijn. Door zijn verhaal heeft een organisatie die moderne Slavernij bestrijd een App bedacht die dit tegen kan gaan, en deze wordt door onze vrienden in Oeganda gebouwd! In deze afgelopen jaar ben ik in contact geweest met deze organisatie en komen wij steeds een stap verder om het vertellen van deze verhaal doormiddel van een Documentaire, werkelijkheid te laten worden. Jonathan en ik willen hier aan het begin van 2020 al beginnen met filmen, maar hier komt nog best veel bij kijken, vooral op financieel gebied. Financiële voorstellen moeten verzonden en goedgekeurd worden.

Vind jij het leuk om hier meer over te weten, of ken jij iemand die interesse zou hebben om ons hiermee verder te helpen, laat maar even weten, dan kunnen wij hierover contact opnemen.

Onze meiden

Met onze 3 dames gaat het goed. Iara, onze oudste is nu al 11, en is een vroege leerling, ze gaat nu al naar de middelbare school! Het mooie is dat de middelbare school dezelfde is als de basis school, dus ze hoeft niet helemaal naar een nieuwe school. Dat scheelt wel weer in de vele aanpassingen van de afgelopen jaren! Ze doet het heel goed op school, en ze vind zelf al dat ze al heel groot en wijs is, en wijs, dat is ze ook wel, maar nog niet zo groot, ze is de kleinste uit haar klas! Afgelopen zomer ben ik samen met haar naar Albanië geweest op een jongeren zendingsreis, en dat was heel mooi om samen te mogen doen, om haar zo te zien groeien in haar geloof en in haar liefde voor de mensen om haar heen.

Naiomi, onze middelste, is nu 9. Zij moest vorig jaar een klas terug op school, maar dat blijkt nu een hele goeie keus te zijn geweest. Ze doet het goed op school, ze vind het ook heel leuk en gezellig, ze komt helemaal tot bloei. Naiomi kun je vaak van een kilometer afstand horen, ze houd van zingen, vooral zelf bedachte liedjes, dus zit ze nu op zangles bij een van de medewerksters hier op de basis.

Elina, onze jongste is alweer 8! Toch apart om nu allemaal ‘grotere’ kinderen te hebben! Elina is super sportief. Ze geniet vooral van het buiten leven hier, maakt niet uit of er zon of regen is, ze is meestal buiten aan het fietsen, tenten aan het bouwen, rennen, bomen aan het beklimmen. Ze is altijd vrolijk en sinds kort geleden begonnen met drumles! Dit wordt ook door een van de medewerkers gegeven, toch gaaf om zoveel musici op de basis te hebben die het leuk vinden om de kids wat te leren! Wat een voorecht!

Als gezin in Engeland

Met ons als gezin gaat het goed. Wij hebben het samen goed en we hebben een paar leuke vrienden gemaakt. Toch merken wij dat wij regelmatig familie missen. Het blijft toch moeilijk om niet zo dicht bij oma’s en opa te women, ooms en tantes, broers en zussen, neefjes en nichtjes. Hier in Engeland is het ook niet zo een ‘wij’ cultuur, dus waar wij in Brazilië zat feestjes hadden om met elkaar naartoe te gaan, (‘baby showers’, ‘huis-showers’, ‘honeymoon-showers’, verjaardagen, bruiloften, bbque omdat het regent, omdat het zonnig is, omdat het een vrijde dag is), word in Engeland ieder kind apart voor verjaardag uitgenodigd, of kinderen zijn vaak niet welkom bij feestjes van volwassenen. Dat is dan toch heel anders, en moeten wij best aan wennen, het sociale leven is heel anders.

Hoe gaat het financieel?

Onze financiën zijn de afgelopen jaar wel een puntje van zorgen voor ons geweest. Het leven is hier best duurder dan in Brazilië, en dat merken wij ook wel. Het rondkomen wordt met de maand lastiger, en wij zijn tot de conclusie gekomen dat het nu toch een goede tijd is om om hulp te vragen. Binnenkort willen wij hierover een specifieke brief de deur uit doen, maar zouden jullie dit alvast in jullie gebed willen meenemen? Zouden jullie erover na willen denken hoe jullie ons financieel zouden kunnen ondersteunen?

Last but not least

En als laatste willen wij jullie heel erg bedanken. Wij voelen ons heel erg bevoorrecht om zo een groep mensen om ons heen te hebben staan zoals jullie! Door jullie bemoediging, ondersteuning en gehoorzaamheid naar de Heer mogen wij hier zijn! Bedankt voor jullie trouw, voor jullie gebeden en medeleven!

Wij wensen jullie Gods ware vreugde en vrede toe in deze feestelijke tijd. Dat het een tijd mag zijn van liefdevolle ontmoetingen en veel zegen in alles wat jullie doen!

Veel liefs,

Jonathan en Johanneke.

Veel liefs,

Jonathan en Johanneke.

Gebedspunten

Hier onze gebedspunten voor de komende periode. Op deze manier kunnen jullie naast ons staan in gebed.  Alvast bedankt voor de tijd die je hierin voor ons nemen.

  • Dank voor de afgelopen periode van verhuizen. We hebben ons heel gedragen gevoeld door onze Hemelse Vader.
  • Dank God voor de mensen die om ons heen hebben gestaan in deze periode.
  • Dankbaar kijken wij terug op de afgelopen 10 jaar. Het is een voorrecht geweest hier te mogen dienen en wat hebben we veel mogen leren.
  • Bid voor onze vlucht naar England, dat het soepel mag verlopen. 
  • Bid voor Iara, Naiomi en Elina, dat ze de eerste periode goed mogen doorkomen en hun plek op hun nieuwe school mogen vinden.
  • Bid dat we van onze nieuwe woonplek een thuis mogen maken. 
  • Bid dat wij in afhankelijkheid van de Heer mogen leven en Zijn leiding in iedere stap mogen ervaren. 

Ons leven @instagram